Dermatologji Klinike

Psoriaza

Psoriaza është një sëmundje e zakonshme, kronike, inflamatore që prek lëkurën, thonjtë dhe kyçet.

Karakterizohet nga prania e pllakave eritematoze, të cilat mbulohen nga luspa të argjendta, dhe gjenden kryesisht në bërryla, gjunjë dhe në skalpin e kokës. Ndryshimet  më të shpeshta të  psoriazës së thonjve   janë gropat, vajërat dhe onikoliza. 1/3 e pacientëve me psoriazë zhvillojnë artrit psoriatik, i cili mund të paraprijë, të shoqërojë ose të ndjekë shfaqjet e lëkurës të sëmundjes.

Psoriaza është një sëmundje multifaktoriale e shkaktuar nga një kombinim  faktorësh gjenetikë, imunologjikë dhe mjedisorë. Stresi, duhani, trauma, disa infeksione dhe medikamente të caktuara duket se nxisin fillimin e sëmundjes tek njerëzit me predispozicion të caktuar gjenetik.

Trajtimet ndahen në lokale dhe sistematike klasike (ciklosporinë, metotreksat, acitretin), ndërkohë që vitet e fundit në arsenalin tonë farmaceutik janë të disponueshme trajtime biologjike me injeksion, të cilat tregojnë për forma më të rënda të sëmundjes. Padyshim që trajtimi i psoriazës është i individualizuar, ndërkohë që synimi për “lëkurë të pastër” tashmë është i arritshëm, duke i dhënë pacientëve një cilësi jetese shumë të mirë.

Mjekja dermatologe Katerina Kyriakou, e ritrajnuar dhe specializuar në qendrat më të mëdha dhe më të famshme të dermatologjisë në Greqi dhe jashtë saj, ofron trajtim gjithëpërfshirës për terapinë e psoriazës