Dermatologji Klinike

Papillomat

Papillomat e lëkurës janë tumore beninje të lëkurës dhe nuk kanë lidhje me karcinomën. Ato nuk transmetohen nga personi në person. Shumëzohen dhe përhapen në të njëjtin person, pas fërkimit ose lëndimit të zonës.

Zakonisht janë të buta, me rrënjë dhe kanë ngjyrë si lëkura normale ose anojnë drejt ngjyrës kafe. Ato shfaqen kryesisht në fytyrë, qafë, sqetull, gjoks dhe ijë. Papillomat zakonisht janë asimptomatike dhe nuk shoqërohen me një rrezik të shtuar të zhvillimit të kancerit të lëkurës.

Trajtimi konsiston në heqjen e papillomave, kryesisht për arsye estetike, por edhe funksionale.

Cilat janë metodat kryesore për heqjen e papillomave?

  • Përdorimi i lazerit kirurgjik CO2,
  • Krioterapia,
  • Ekcizioni kirurgjik me gërshërë