Venerologia

Kondilomat

Kondilomat janë lezione beninje të lëkurës dhe mukozës së organeve gjenitale dhe zonës përreth. Ato shkaktohen nga virusi HPV (Human papillomavirus) dhe janë sëmundja më e zakonshme seksualisht e transmetueshme.

Kondilomat janë zakonisht asimptomatike. Megjithatë, në varësi të madhësisë së tyre dhe zonës ku shfaqen, ato mund të jenë të dhimbshme ose të shkaktojnë kruarje. Në çdo rast, kërkohet trajtim për të parandaluar transmetimin e mëtejshëm të virusit.

Trajtimi individualizohet në varësi të rastit, vendndodhjes dhe madhësisë së lezioneve. Mjeku mund të zgjedhë ose trajtim konservativ me aplikimin e kremrave dhe solucioneve të ndryshme, ose trajtim invaziv duke përfshirë kauterizimin, kriokagulimin ose heqjen e lezioneve. Në të njëjtën kohë, rekomandohet forcimi i sistemit imunitar të pacientit dhe shmangia e faktorëve që mund të shkaktojnë aktivizimin e virusit.