Kirurgjia dermatologjike

Kirurgjia dermatologjike merret me diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve mjekësore dhe çrregullimeve kozmetike të lëkurës, flokëve, thonjve, venave, mukozave dhe të indeve ngjitur, duke përdorur metoda dhe teknika të ndryshme: kirurgjikale, rikonstruktive, kozmetike dhe jokirurgjikale. Qëllimi i kirurgjisë dermatologjike është të rivendosë dhe të përmirësojë funksionalitetin dhe pamjen estetike të indit të lëkurës, ose shpesh dhe një kombinim të tyre.

Kirurgjia dermatologjike përbën një degë që po zhvillohet me shpejtësi në ditët e sotme dhe kjo ndodh kryesisht për faktin se mundësitë e mjeteve dhe aparaturave inovative të teknologjisë moderne janë në rritje duke përbërë një armë e shkëlqyer në duart e dermatokirurgut.

Ekcizioni kirurgjik është zgjedhja e parë në lezionet malinje të lëkurës. Megjithatë heqja është e dëshirueshme edhe në shumë raste të lezioneve beninje të lëkurës si: papilloma, hiperkeratoza dhjamore, angioma, lytha, lipoma, kiste dermoide, cikatrice hipertrofike etj. të cilat mund të trajtohen me kirurgji të lëkurës, duke ofruar rezultate të shkëlqyera estetike.

Sot, shumica e operacioneve dermatologjike janë minimalisht invazive dhe kërkojnë vetëm anestezi lokale ose rajonale. Kjo do të thotë se pacientët janë më të sigurt, ndërkohë që në të njëjtën kohë u reduktohet ndjeshëm koha e rikuperimit. Kryesisht kryhen në klinikën intervenuese dhe zakonisht zgjasin më pak se gjysmë ore.

Para operacionit të lëkurës, bëhet një ekzaminim dhe vlerësim i plotë i lezionit duke përdorur metoda moderne diagnostikuese dhe me përdorimin e një dermatoskopi elektronik.

Pas operacionit të lëkurës, bëhet një riekzaminim në një kohë të paracaktuar për të hequr  penjët dhe për të ri-kontrolluar.

Lezionet e hequra nga kirurgjia e lëkurës dërgohen në një laborator patologjik për ekzaminim histopatologjik.

Disa nga teknikat e kirurgjisë së lëkurës të aplikuara nga Dr. Katerina Kyriakou janë: kriokirurgji, elektrokirurgji (diatermokagulim ose elektrokauteri), teknologji lazer, trajtime me injeksion (p.sh. injeksion Meditoxin për trajtimin e rrudhave), Rf (frekuenca radio), peeling kimik, trajtime kundër plakjes, etj.