Dermatologji Klinike

Herpes Zoster

Herpes zoster është një infeksion akut viral i shkaktuar nga riaktivizimi i virusit varicella-zoster (VZV). Zakonisht shfaqet tek personat mbi 50 vjeç dhe shoqërohet me praninë e imunosupresionit.

Karakterizohet nga një skuqje në njërën anë të trupit me puçrra vezikulare   që shfaqet në një bazë eritematoze dhe zakonisht shoqërohet me dhimbje. Më së shpeshti gjendet në regjonin e kraharorit, në regjionin lumbal, në qafë por edhe në zonën e syve. Komplikacioni më i rëndësishëm i herpesit zoster është nevralgjia postherpetike.

Dermatologu mund të japë trajtim antiviral, si dhe medikamente për të lehtësuar dhimbjen. Trajtimi antiviral përshpejton shërimin e dëmtimeve të lëkurës, zvogëlon kohëzgjatjen e dhimbjes akute dhe redukton shfaqjen e nevralgjisë postherpetike.