Dermatologjia Pediatrike

Dermatologjia Pediatrike është një degë e rëndësishme e dermatologjisë. Ajo ka si subjekt sëmundjet e lëkurës dhe pjesëve të saj, të cilat shfaqen gjatë moshes neonatale dhe infantile, fëmijërisë dhe adoleshencës. Diagnoza e sëmundjeve të lëkurës tek foshnjat dhe fëmijët paraqet veçori, për shkak të vështirësisë së marrjes së anamnezës. I vetmi person përgjegjës për diagnostikimin, vlerësimin dhe trajtimin e sëmundjeve të lëkurës tek fëmijët është Dermatologu.

Sëmundjet dermatologjike që mund të shfaqen në këto mosha kanë nevojë për një qasje të veçantë, pasi shfaqjet dhe trajtimet e tyre mund të jenë të ndryshme nga ato të të rriturve.

Problemet e zakonshme dermatologjike që diagnostikohen dhe trajtohen në fazat e zhvillimit të fëmijëve janë:§

 • Dermatiti atopik
 • Dermatiti Seborrhoeic – Dermatiti i lëkurës
 • Aknet
 • Infeksionet mykotike sipërfaqësore të lëkurës
 • Hemangioma dhe keqformime vaskulare
 • Infeksionet virale (Lythat shputës, Stafilokoku aureus, dylli infektiv, Viral Molluscum contagiosum etj.)
 • Alopecia areata
 • Psoriaza
 • Ekzema
 • Vitiligo (Leucopathia acquisita)
 • Urtikaria në lëkurë
 • • Nishanë të lindur dhe të fituar