Dermatologji Klinike

Dermatiti atopik

Dermatiti atopik është një sëmundje kronike, përsëritëse e lëkurës që ka shpërthime dhe remisione. Zakonisht shfaqet në fëmijëri, por është shumë i shpeshtë edhe tek të rriturit. Dermatiti atopik shpesh kombinohet me anamnezë personale ose familjare të astmës, të rinitit alergjik dhe të konjuktivitit.

Cilat janë shkaqet e dermatitit atopik?

Shkaqet e vërteta të dermatitit atopik nuk është se dihen plotësisht, por me sa duket  kanë të bëjnë me një kombinim të faktorëve gjenetikë, imunitarë dhe mjedisorë.

Cilat janë simptomat?

  • Lëkurë e thatë
  • Kruajtje intensive
  • Trashje dhe vrazhdësi të lëkurës
  • Pllaka eritematoze dhe eksfolim

Mënyrat e trajtimit dhe përballimit:

  • Hidratimi sistematik i lëkurës
  • Përdorimi i kortikosteroideve lokale ose përdorimi inhibitorëve të kalcineurinës
  • Përdorimi i xhelit të butë pastrues pa sapun dhe aromë
  • Përdorimi i rrobave prej pambuku dhe jo prej leshi apo sintetike