Rikonstruksion/rindërtim i fytyrës

Botoks (Botulinum toxin)

Toksina botulinum është një proteinë neurotoksike e prodhuar nga mikroorganizmi Clostridium Botulinum dhe forma e saj injektueshme është ajo që njohet si Botoks. Roli i saj është të bllokojë çlirimin periferik të acetilkolinës në  Sinapsat neuromuskulare, duke penguar kështu tkurrjen e muskujve.

Toksina botulinike e tipit A ka një rol mjekësor dhe kozmetik. Është trajtimi më efektiv për rrudhat e fytyrës, konkretisht ato të ballit, dhe ato përmes vetullës, të ashtuquajturat “këmbët e sorrës” apo rrudhat në zonën e qafës.

Trajtimi është pa dhimbje pas aplikimit të një kremi anestezik në atë zonë dhe zgjat 20 minuta. Rezultati shfaqet gradualisht dhe mund të zgjasë deri në 15 ditë, ndërsa mund të zgjasë deri në 6 muaj.

Në Mjekësi përdoret edhe për trajtimin e hiperhidrozës në zonën e sqetullës, pëllëmbës apo shputës, ndërsa ka një aplikim të gjerë në migrenat dhe në distonitë muskulare.