Κλινική Δερματολογία

Μυρμηγκιές

Οι μυρμηκίες είναι συχνές, καλοήθεις βλάβες της επιδερμίδας που οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό HPV (Human Papillomatus Virus).

Ανάλογα με την κλινική τους εικόνα, διακρίνονται σε τρεις τύπους.

Α) Τις κοινές μυρμηκίες που αναπτύσσονται στα άκρα, στις παλάμες, στα πέλματα, στα δάκτυλα, στο σώμα, στα γόνατα και στους αγκώνες. Η κλινική τους εικόνα χαρακτηρίζεται από πολλαπλές, ασυμπτωματικές συνήθως βλατίδες, δηλαδή, εξογκώματα – υπερπλασίες του δέρματος.

Β) Τις ομαλές μυρμηκίες που συνήθως αναπτύσσονται σε πρόσωπο, λαιμό και χέρια. Πρόκειται για επίπεδα εξογκώματα με λεία επιφάνεια, κοκκινωπά ή στο χρώμα του δέρματος.

Γ) Τέλος, τις πελματιαίες μυρμηκίες που εντοπίζονται στα πέλματα των ποδιών και συχνά τείνουν να αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέρματος. Εξωτερικά μοιάζουν σαν ένα κεράτινο πώμα πάνω στο δέρμα και μπορεί να προκαλούν ενόχληση στη βάδιση. Συχνά επίσης διακρίνονται πολλαπλά μαύρα στίγματα, διάσπαρτα στην περιοχή της μυρμηκίας, τα οποίαοφείλονται σε αγγεία που έχουν υποστεί θρόμβωση και αποτελούν χρήσιμο σημάδι για την κλινική διάγνωση.

Λόγω της μεταδοτικότητας του ιού και της πιθανής εξάπλωσης των βλαβών και σε άλλα σημεία του σώματος ή σε άλλα άτομα, συστήνεται η άμεση θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Η θεραπεία τους γίνεται με γνώμονα το μέγεθος, τη μορφή, την εντόπιση, την ηλικία, και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.