Αφροδισιολογία

Μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια σχετικά συχνή ιογενής λοίμωξη του δέρματος. Προκαλείται από έναν ιό που προσβάλλει κυρίως το δέρμα του κορμού και των άκρων του σώματος. Αφορά άτομα όλων των ηλικιών, κυρίως όμως προσβάλλει παιδιά ενός ως δέκα ετών, σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Μεταδίδεται με τη δερματική επαφή, κάποιες φορές μέσω σεξουαλικής επαφής, αλλά και με κοινά χρησιμοποιούμενα είδη, όπως πετσέτες, σεντόνια ή και ρούχα.

Η κλινική της εικόνα χαρακτηρίζεται από μικρές, ομφαλωτές βλατίδες στο χρώμα του δέρματος, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από αυτό της κεφαλής καρφίτσας ως μιας φακής. Οι βλατίδες δεν προκαλούν πόνο αλλά μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού (φαγούρα) ή να ερεθιστούν.

Εξαιτίας της έντονης μολυσματικότητας της νόσου, συνιστάται η ιατρική θεραπεία, ιδιαίτερα στους ενήλικες. Οι θεραπευτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την εφαρμογή διαφόρων τοπικών φαρμάκων, τη σύνθλιψη και αφαίρεση των βλαβών με λαβίδα, τη κρυοθεραπεία και τη θεραπεία με laser CO2.