Афродисологија

Molluscum contagiosum

Молуските е релативно честа вирусна инфекција на кожата. Таа е предизвикана од вирус кој главно ја зафаќа кожата на трупот и екстремитетите. Ги погодува луѓето од сите возрасти, но главно ги погодува децата од една до десет години, сексуално активните возрасни и лицата со слаб имунолошки систем. Се пренесува со контакт на кожа, понекогаш преку сексуален контакт, но и со најчесто користени предмети, како крпи, чаршафи дури и облека.

Неговата клиничка слика се карактеризира со мали, папочни папули со боја на кожа, со големина од 1-4mm. Папулите не предизвикуваат болка, но може да чешаат или да се иритираат.

Поради многу заразната природа на болеста, се препорачува медицински третман, особено кај возрасните. Методите на лекување вклучуваат примена на различни локални лекови, дробење и отстранување на лезиите со форцепс, криотерапија и CO2 ласерска терапија.