Клиничка дерматологија

Херпес зостер

Херпес зостер е акутна вирусна инфекција предизвикана од реактивирање на вирусот варичела-зостер (VZV). Обично се јавува кај луѓе постари од 50 години и е поврзан со присуство на имуносупресија.

Се карактеризира со контралатерален (од едната страна од телото) везикуларен осип кој се појавува на еритематозна основа и обично е придружен со измачувачка болка. Најчесто се среќава во градниот, лумбосакралниот и цервикалниот регион, но и во тригеминалниот регион (очното подрачје). Најважната компликација на херпес зостер е постхерпетична невралгија.

Дерматологот може да препише антивирусни лекови, како и лекови против болки за ублажување на болката. Антивирусниот третман го забрзува заздравувањето на кожните лезии, го намалува времетраењето на акутната болка и ја намалува инциденцата на постхерпетична невралгија.