Клиничка дерматологија

Фурункул

Фурункул е воспалителен јазол на кожата. Обично го создава бактеријата Staphylococcus aureus, која продира во кожата преку фоликулите на косата. Овие јазли обично се појавуваат на точките на триење, на свиоците на зглобовите или на места каде што кожата предизвикува набори.

Јазолот е интензивно црвен, боле и, во текот на болеста, покажува бело испакнување кое одговара на собирање гној.

Почетната инфекција дерматологот ја третира со орален антибиотски третман, а во посебни случаи со отворање и чистење на гнојната зона, со цел да ублажи на симптоми побрзо.