Клиничка дерматологија

Себороичен дерматитис

Себороичниот дерматитис е честа, воспалителна болест на кожата која се карактеризира со формирање на еритематозни и лушпести наслаги во масни области како што се скалпот, внатрешното уво или лицето. Познато е и како tinea, кога се јавува кај доенчиња, првут или себореична егзема.

На што се должи?

Себороичниот дерматитис е идиопатска егзема. Фактори кои можат да го зголемат ризикот од појава се екстремните температури, мрсната кожа, употребата на лосиони кои содржат алкохол, дебелината, стресот и квасецот Малезезија.

Во кои области се јавува?

– Скалпот

- Лице

- Уши

– Торакс

Како се лекува себороичниот дерматитис?

Во зависност од фазата и сериозноста на симптомите, дерматологот може да препорача кератолитички и антифунгални агенси, локални кортикостероиди или креми со антиинфламаторно дејство.