Клиничка дерматологија

Псоријаза

Псоријаза е честа, хронична, воспалителна кожна болест која влијае на кожата, ноктите и зглобовите.

Се карактеризира од присуство на еритематозни плаки, кои се покриени со сребрени лушпи, а се наоѓаат главно на лактите, колената и скалпот. Најчестите лезии на псоријатичната онихијаза се јами, капка масло и онихолиза. 1/3 од пациентите со псоријаза развиваат псоријатичен артритис, кој може да претходи, да ги придружува или да ги следи кожните манифестации на болеста.

Псоријазата е мултифакторна болест предизвикана од комбинација на генетски, имунолошки и еколошки фактори. Се чини дека стресот, пушењето, траумата, некои инфекции и одредени лекови предизвикуваат манифестација на болеста кај луѓе со генетска предиспозиција.

Третманите се поделени на локални и класични системски (циклоспорин, метотрексат, ацитретин), додека во последниве години во нашиот фармацевтски арсенал се достапни инекции биолошки третмани кои имаат индикација за посериозни форми на болеста. Третманот на псоријазата е индивидуализиран, додека целта за „чиста кожа“ сега е остварлива, давајќи им на пациентите многу добар квалитет на живот.

Дерматологот Катерина Киријаку, преквалификувана и специјализирана во најголемите и најпознатите дерматолошки центри во Грција и во странство, обезбедува сеопфатен третман на псоријаза.