Пластична операција

Операции на дојка

Корекцијата на градите зафаќа голем дел од женската популација, или поради хипоплазија - анизомастија, или поради мегамастија или едноставно пад со текот на времето. Сите овие состојби можат да се коригираат со соодветна хируршка интервенција за секој случај. Слични техники се применуваат за реконструкција на градите по мастектомија.

Од друга страна, гинекомастија зафаќа значителен дел од машката популација и најмногу се должи на зголеменото лачење на естроген во адолесценцијата. Во значителен број автоматски регресира до 17-та година без никаква интервенција. Во останатите случаи може значително да се намали со соодветни техники.