Клиничка дерматологија

Онихомикоза

Онихомикоза се инфекции кои можат да ги зафатат ноктите на прстите, рацете и стапалата. Почесто се појавуваат на стапалата, поради влагата што се развива внатре во чевлите. Обично, лезиите започнуваат со појава на промени во дебелината, бојата, текстурата и обликот на ноктите.

Онихомикозата обично се јавува на постара возраст. Сепак, некои групи на луѓе, како што се пациенти со дијабетес, спортисти, луѓе со проблеми со подвижноста, луѓе кои многу се потат или кои користат заеднички туш на спортските места, имаат поголем ризик да го развијат. Третманите за онихомикоза зависат од степенот на проблемот. По изолирањето на патогената габа, дерматологот ќе ја разгледа клиничката слика на ноктите и ќе препише или локални антифунгални лекови или орални антифунгални апчиња.