Клиничка дерматологија

Мелазма

Мелазмата се карактеризира со присуство на промени на кожата кои се појавуваат главно во пределот на лицето. Мелазмата се јавува исклучиво кај возрасните, почесто кај жените (90%), а особено во текот на бременоста.

Често се јавува и кај жени со темна кожа, особено во летните месеци поради изложување на сончева светлина.

Кои фактори придонесуваат за неговото создавање?

  • Наследна предиспозиција
  • Хормонални флуктуации, бременост, контрацептивен третман
  • Прекумерна изложеност на УВ зрачење (сонце, солариум)

Кои се областите на лицето кои се главно погодени?

  • Челото
  • Образи
  • Горна усна

Како се лекува мелазмата?

  • Масти за белење
  • Хемиски пилинг
  • Фракционен ласерски CO2