Клиничка дерматологија

Импетиго

Импетиго е заразна, површна инфекција на кожата предизвикана од стрептокок, стафилокок или и двете. Тоа е најчеста бактериска инфекција кај децата, која најчесто се јавува во текот на летните месеци. Импетиго може да се појави по мали повреди на кожата, по каснување од инсект или на лезии на атопичен или други форми на дерматитис. Сепак, често се јавува кај здрава кожа.

Во импетиго се забележуваат меурчиња, пустули или плускавци, кои пукаат оставајќи црвени, влажни површини, кои пак се покриени со карактеристични лушпи во боја на мед. Лезиите можат да бидат локализирани или дифузни и во повеќето случаи се асимптоматски. Импетиго се појавува главно на лицето и на откриените делови на екстремитетите.

За локализирани форми на импетиго се препорачуваат соодветни локални антисептички и антибиотски препарати. Кај екстензивните лезии, пристапот е различен и пациентите треба да се упатат на специјалист дерматолог, за да може да се администрираат системски лекови.