Клиничка дерматологија

Егзема

Станува збор за воспалителна состојба на кожата (незаразна), а најчести симптоми се оток, црвенило, чешање, пукање и лупење на кожата. Егзема е име на збир на кожни болести кои ги имаат горенаведените симптоми како заедничка карактеристика. Почесто се јавува кај доенчиња и деца; сепак, често е и кај возрасните.

Најпогодени области се лицето, трупот и екстремитетите.

Кои се најчестите причини за егзема?

  • Генетски фактори
  • Сувост на кожата
  • Анксиозност
  • Зголемен контакт со сапуни и детергенти, како и постојано мокрење на рацете (иритантен дерматитис)
  • Контакт со индустриски производи на пр. метали, гуми, смоли, облека, растенија, светлина, парфеми, козметика, лекови (алергиски дерматитис)

Дали постои начин да се спречи егзема?

  • Редовна хидратација на кожата
  • Избегнувајте контакт на кожата со иритирачки или алергени супстанции

Како се лекува егзема?

Третманот се врши со употреба на навлажнувачки-омекнувачки креми и благи средства за чистење (сапуни, гелови). Локалните кортикостероиди или нивната комбинација со локална антибиотска крема се првата линија на третман. Системски антихистаминици и кортикостероиди може да се користат во поинтензивни ситуации.