Детската дерматологија

Детската дерматологија е важна гранка на дерматологија. За предмет ги има болестите на кожата и нејзините делови, кои се појавуваат во неонатална, инфантилна, детска и адолесцентна возраст. Дијагнозата на кожни болести кај доенчиња и деца претставува особеност, поради тешкотијата да се земе анамнеза. Единствен одговорен за дијагноза, проценка и третман на кожни болести кај децата е Дерматологот.

Дерматолошките заболувања кои можат да се појават на овие возрасти бараат посебен пристап, бидејќи и нивните манифестации и нивниот третман може да се разликува од оние на возрасните.

Вообичаени дерматолошки проблеми кои се дијагностицираат и третираат во развојните фази на децата се:

 • Атопичен дерматитис
 • Себороичен дерматитис - Дерматитис на кожата
 • Акни
 • Површни габични инфекции на кожата
 • Хемангиоми и васкуларни малформации
 • Вирусни инфекции (брадавици, заразни терминали, рингворм итн.)
 • Алопеција ареата
 • Псоријаза
 • Егзема
 • Витилиго
 • Уртикарија
 • Вродени и стекнати бемки