Дерматолошка хирургија

Дерматохирургија се занимава со дијагноза и третман на медицински состојби и козметички нарушувања на кожата, косата, ноктите, вените, мукозните мембрани и соседните ткива, користејќи различни хируршки, реконструктивни, козметички и нехируршки методи и техники. Целта на операцијата на кожата е обновување и подобрување на функционалноста и естетскиот изглед на ткивото на кожата, или често комбинација од нив.

Дерматолошката хирургија е гранка која забрзано се развива во денешно време, главно поради фактот што се зголемуваат можностите за иновативни алатки и опрема од современа технологија и тие се одлично оружје во рацете на дерматохирургот.

Хируршката ексцизија е првиот избор кај малигните кожни лезии. Меѓутоа, отстранувањето е пожелно и во многу случаи на бенигни кожни лезии како што се: папиломи, лојна хиперкератоза, ангиоми, брадавици, липоми, дермоидни цисти, хипертрофични лузни итн. кои можат да се третираат со хируршка интервенција на кожата, обезбедувајќи одлични естетски резултати.

Денес, повеќето дерматолошки операции се минимално инвазивни и бараат само локална или регионална анестезија. Тоа значи дека пациентите се побезбедни, а во исто време нивното закрепнување и застојот значително се намалуваат. Главно се изведуваат во интервентното подрачје на лекарската ординација, обично траат помалку од половина час.

Пред операцијата на кожата се врши темелно испитување и евалуација на лезијата со помош на современи дијагностички методи и употреба на електронски дерматоскоп.

По операцијата на кожата, се врши повторен преглед во однапред одредено време за да се отстранат сите конци и повторно да се провери.

Лезиите отстранети со операција на кожата се испраќаат во патолошка лабораторија за хистопатолошки преглед.

Некои од техниките за хируршка интервенција на кожата што ги применува д-р Катерина Киријаку се криохирургија, електрохирургија (дијатермокоагулација или електрокаутеризација), ласерска технологија, третмани со инјектирање (на пример, инјекција со медитоксин за лекување на брчки), Rf (радио фреквенции), хемиски пилинг, третмани против стареење итн.