Клиничка дерматологија

Брадавици

Брадавиците се чести, бенигни кожни лезии предизвикани од инфекција со ХПВ (Хуман папиломатус вирус).

Во зависност од нивната клиничка слика, тие се поделени во три вида.

А) Вообичаени брадавици кои се развиваат на екстремитетите, дланките, стапалата, прстите, телото, колената и лактите. Нивната клиничка слика се карактеризира со повеќекратни, најчесто асимптоматски папули, односно грутки - хиперплазии на кожата.

Б) Мазни брадавици кои обично се развиваат на лицето, вратот и рацете. Тоа се рамни испакнатини со мазна површина, црвеникава или боја на кожа.

В) Конечно, плантарните брадавици кои се наоѓаат на стапалата и често имаат тенденција да растат кон внатрешноста на кожата. Однадвор, тие изгледаат како роговиден приклучок на кожата и може да предизвикаат непријатност при одење. Често се забележуваат и повеќекратни црни дамки, расфрлани во пределот на брадавиците, кои се должат на крвните садови кои се тромбозирани и се корисен знак за клиничка дијагноза.

Поради заразноста на вирусот и можното ширење на лезиите на други делови од телото или на други луѓе, се препорачува итен третман. Нивниот третман се заснова на големината, обликот, локацијата, возраста и општата состојба на здравјето на пациентот.