Реконструкција/Реконструкција на лице

Ботокс (ботулински токсин)

Ботулински токсин е невротоксичен протеин произведен од микроорганизмот Clostridium Botulinum и неговата форма за инјектирање е добро познатиот ботокс. Неговата улога е да го блокира периферното ослободување на ацетилхолин во невромускулните синапси, а со тоа да ја инхибира мускулната контракција.

Ботулинскиот токсин тип А има медицинска и козметичка улога. Тоа е најефективниот третман за брчките на лицето, конкретно на челото, средината на веѓата, таканаречените „нозе на врана“ или брчките во пределот на вратот. Третманот е безболен по нанесувањето на анестетичката маст на местото и трае 20 минути. Резултатот се појавува постепено и може да потрае до 15 дена, додека може да трае до 6 месеци.

Во медицина се користи и за лекување на хиперхидроза во пределот на пазувите, дланката или стапалото, додека има широка примена кај мигрените и мускулната дистонија.