Клиничка дерматологија

Атопичен дерматитис

Атопичен дерматитис е хронична, релапсивна кожна болест која има изгореници и ремисии. Најчесто се појавува во детството, но е многу честа и кај возрасните. Атопичен дерматитис често се поврзува со лична или семејна историја на астма, алергиски ринитис и конјунктивитис.

Кои се причините за атопичен дерматитис?

Точните причини за атопичен дерматитис не се целосно познати, но се чини дека се должи на комбинација на генетски, имунолошки и еколошки фактори.

Кои се симптомите?

  • Сува кожа
  • Интензивно чешање
  • Лихенификација (задебелување) и грубост на кожата
  • Еритематозни плаки и десквамација

Методи за управување и справување:

  • Систематска хидратација на кожата
  • Употреба на локални кортикостероиди или инхибитори на калцинеурин
  • Употреба на нежни гелови за чистење без сапун и мирис
  • Памучна облека, а не волна или синтетика