Клиничка дерматологија

Алопеција (Опаѓање на косата)

Губењето на косата е поделено на нормално и патолошко. При нормално опаѓање на косата, секој ден се губат неколку прамени коса кои се заменуваат и повторно се одгледуваат. Кај алопеција ареата, некои од влакната што паѓаат не се обновуваат, што резултира со истенчување на скалпот.

Опаѓањето на косата се јавува кај двата пола, без разлика на возраста, но најчеста причина за опаѓање на косата е андрогена алопеција. Постои и женска андрогена алопеција.

На кои фактори се должи?

  • Возраст
  • Андрогени
  • Наследност
  • Значително губење на тежината
  • Психолошки фактори
  • Медицински состојби (на пр. дијабетес, лупус еритематозус)

Третманите за губење на косата се подобрени во последниве години и вклучуваат локални или системски лекови или и двете. Пациентите треба да го контактираат својот дерматолог за да бидат соодветно информирани и водени за достапните опции за третман и контрола, како и за најсовремените методи за трансплантација на коса.