Афродисологија

Акутни брадавици

Акутните брадавици се бенигни лезии на кожата и мукозната мембрана на гениталиите и околината. Тие се предизвикани од ХПВ вирусот (Хуман папиломавирус) и се најчеста сексуално пренослива болест.

Акутните брадавици обично се асимптоматски. Сепак, во зависност од нивната големина и областа каде што се појавуваат, можат да предизвикат болка или чешање. Во секој случај, потребен е третман за да се спречи понатамошно пренесување на вирусот.

Третманот е индивидуализиран во зависност од случајот, локацијата и големината на лезиите. Лекарот може да избере или конзервативен третман со примена на разни креми и раствори, или инвазивен третман вклучувајќи каутеризација, криокоагулација или ексцизија на лезиите. Истовремено, се препорачува зајакнување на имунолошкиот систем на пациентот и избегнување на факторите кои можат да предизвикаат активирање на вирусот.