Клиничка дерматологија

Акни

Акните се едно од најчестите воспалителни кожни болести, кои обично се појавуваат во адолесценцијата. Се проценува дека влијае на околу 85% од адолесцентите и обично се намалува во раните години од зрелоста. Но, постои процент на возрасни, главно жени, кои имаат акни или како продолжение на адолесценцијата, или ги развиле во старост, дури и по 30 години.

Акните главно се наоѓаат на лицето, грбот, рамената и градите. Една од нејзините главни причини е мрсноста и себум, која ги затнува ситните фоликули на косата, а со тоа и порите. Последица на оваа блокада е растот на бактерии, што резултира со појава на мозолчиња, митесери, дури и цисти.

Кои фактори предизвикуваат појава на акни?

 • Хормонални нарушувања
 • Семејна историја (наследност)
 • Психолошки фактори
 • Употреба на одредени лекови (литиум, андрогени, итн.)
 • Масни и јастиви козметички производи и локални препарати
 • Употреба на анаболни и разни лекови
 • Климатски услови

Начини на справување со акни:

Третманот е поделен во три категории: а) локален, б) системски (со орално земање лекови) и в) инвазивен (пилинг со овошни киселини, хемиски пилинг и сл.). Постојат многу видови на акни (комедогени, пустуларни, папулопустуларни, цистични итн.) и за секој случај е потребен различен третман.

Како се третираат лузните по акните?

Во некои случаи, кога акните се чистат, остануваат лузни. Во овие случаи се вршат различни операции за подобрување на изгледот. Такви операции се хемиски пилинг, Фракционен ласер CO2, MMtherapy-Бустери на матични клетки, вампирска терапија, дермабразија, Rf (радиофреквенции) итн.

Кои се можните последици од ненавременото лекување на акните?

 • Еволуција на благи акни до тешки
 • Создавање повеќе лузни
 • Долго времетраење на болеста
 • Продолжен третман
 • Потежок третман
 • Оптоварување на психолошката состојба на пациентот.