Јоанис Калудис

Пластичен хирург

Пластичниот хирург Јоанис Калудис студирал на Медицинскиот факултет на Aristoteleio Panepistimio Thessalonikis од каде дипломирал во 2008 година. Во рамките на специјалитетот за пластична хирургија, работел како резидент по општа хирургија во болницата за рак „THEAGENIO“, а потоа во болници во Германија во периодот 2011-2014 година.

Во 2014 година се преселил во Шефилд, Велика Британија, каде што работел како специјалист за пластична хирургија, додека од 2015 до 2018 година ја продолжил својата обука во главните центри за реконструктивна и пластична хирургија во Лондон, Great Ormond Street, St Thomas' и Royal Free, Болници, каде што имаше можност да работи, меѓу другите, со еден од водечките пластични хирурзи проф. Џијан Фархади. Во 2018 година се вратил да ја заврши својата специјалност во Г.Н. „ПАПАГЕОРГИУ“, каде што во 2020 година ја добил и титулата Пластична хирургија, додека во болницата продолжил да работи со чин помошник кустос Б'.

Постдипломските студии по хируршка онкологија, реконструкција и козметичка хирургија на дојка ги завршил на Universitat Autonoma de Barcelona кај меѓународно познатите пластични хирурзи проф. Jaume Masia и проф. Moustafa Hamdi.

Докторот е кандидат за докторат на Медицинскиот факултет на Aristoteleio Panepistimio Thessalonikis со цел на неговото истражување да биде биопсија на сентинел лимфни јазли кај високоризични сквамозни карциноми на кожата.

Учествувал како говорник на грчки и меѓународни конференции за пластична хирургија, додека присуствувал на серија едукативни семинари на оваа тема.